понедељак, 15. август 2016.

MALI KUĆNI APARATI

   Muškarci su kao mali kućni aparati.
   Ima onih koji su potpuno nepotrebni. Aparat za kuvanje jaja, recimo. Šta? Vi, drage moje, kao ne znate da stavite jaja u šerpicu i kuvate dva minuta za rovita ili pet minuta za tvrdo kuvana jaja? Ili Aparat za kiseljenje mleka. Što bi sad nešto petljale po kuhinji, sipale mleko u posudice i čekale fermentaciju kad možete lako do prodavnice na ćošku i izaberete i količinu i masnoću i ambalažu? Aparat za kokice. Pih! Mikrotalasna to radi brže i bolje,osim toga  kokice mogu da se kupe iskokane. Lično preporučujem onaj starinski recept naših baka  kada u najstariju šerpu sipa zrnevlje, poklopi , pa trese do iznemoglosti. Mnogo je ukusnije, a i vraća u detinjstvo. Ove aparate ste dobili  na poklon od prijatelja koji nemaju blage veze sa životom. Ili ste ih kupovale jer su bili na akciji, pa onda ni vi nemate blage veze. Iskreno.
   Postoje oni  stvarno porebni. Pegla, na prvom mestu. Zamislite nas samo izgužvane, sva odeća u krinkl fazonu. Možete vi koristiti i onu na žar, pa da duvate i hukćete u nju dok se ne raspali i razgreje. Ali čik opeglajte njome svoju novu svilenu košulju! Mikser, na drugom. Koliko lepih u ukusnih kolača smo napravile uz njegovu pomoć. Za tili čas! Prva, druga, treća brzina i gotovo. Naravno da možete ručno da mlatite jaja, ali traje dugo, a i ruke malakšu. Fen, na trećem.  Čime bismo pravile divne frizure i loknice? Ne mogu  ni da zamislim šta bismo radile u zimskom periodu dok čekamo i po tri sata da se kosa osuši  ’prirodno’. Ali zato fenom posle desetak minuta već možemo u skitanje. Ove aparate kupujemo same. Vrlo dobro znamo koji su nam najbolji, koji nam najviše odgovaraju, vodimo računa da su ergonomični. Ne žalimo da uložimo u njih i damo koju paru više jer će nam se desetostruko vratiti.
  Tu su i oni između, po principu ’može, ali i ne mora’. Toster- ako baš ne možete bez tost sendviča i prepečenog hleba. Ili bez galeta. Pegla za kosu- ako toliko volite ravnu kosu, a ne umete već postojećim fenom i četkom da je ispravite. Aparat za krofne-ako želite manje kalorija, jer se u njemu  krofne ne prže u dubokom ulju. Ovi aparati se nude na svakom koraku i nisu skupi. Međutim, posle nekoliko upotreba rado se vraćamo onim stvarno provereno potrebnim. Ne poklanjajte ih i ne kupujte ih. Predlažem vam da ih pozajmite od nekoga, koristite par meseci, pa ako vidite da vrede, da su vam zanimljivi, kupite ih za sebe. Izbor je vaš.

   Moram priznati da život bez malih kućnih aparata postoji, ali je lepši i lakši sa njima. Hedonista po prirodi,volim aparat za filter kafu. Sa tajmerom. Taman dok ustanem i umijem se, on ’bipne’, pa me topla i ukusna kafa  čeka. Dok je ispijam, ’bipne’ i pekarica za hleb. Takođe sa tajmerom. Miris sveže pečenog hleba se širi kućom i kreće voda na usta. Mmm...nešto se mislim.... I štapni mikser mi zlata vredi.

Нема коментара:

Постави коментар