субота, 23. јул 2016.

UNDO

Pojavila se ova opcija da nas spasi od nas samih.
Hoćete da kažete nešto.
 Kliknite na UNDO pre nego što počnete da se ujedate za jezik.
Hoćete da stavite za nekog ruku u vatru.
Kliknite na UNDO pre nego što počne da vas peče.
Imate dobre namere.
 Kliknite na UNDO pre nego što stignete do pakla.
      Ali (to prokleto  ’ali’)  ova opcija postoji samo u virtuelnom svetu. U pravom životu ne postoji  UNDO. Merite, premeravajte, seckajte parče po parče, nek vam šnajderski metar visi oko vrata k’o stetoskop lekarima. Nek vam se misli krčkaju satima  k’o svadbarski kupus.  Morate prvo sve da ispečete, pre nego što otvorite usta i reči izlete i ošamare ili ujedu nekoga.  Morate dobro da razmislite za koga se vaša ruka okreće na ražnju i skrenite već jednom sa tog popločanog puta malo u šumu, u nekrčeno i zaraslo, berite šumske  jagode  i divlje kupine. Udahnite punim plućima, neka kiseonik dođe do svih ćelija i neurona, pa ako vam se i dalje čini da treba nastaviti, vi nastavite. Ali korak  po korak, ne žurite, ne trčite, manite se džogiranja, jer koliko god se trudili stići ćete do pakla, verujte mi. I dok na njegovim vratima susrećete sve one dobre ljude  na rukama već imate opekotine trećeg stepena, a verovatno vam je i jezik otekao od ujedanja, pa mumlate, jedva možete i da izgovorite svoje ime pred samim đavolom.
   Nema opoziva. Đavo se smeška i želi vam dobrodošlicu dok uvija repom i drži trozubac. Pokazuje vam gde ćete celi da se obrćete na ražnju ili u kom loncu će vas kuvati zajedno sa kupusom, gde će vas da šamaraju, da vas ujedaju i otkidaju meso i da vas mlate motkama.  Ne pokušavajte da mu se ulagujete, da mu laskate. Zna on sve  fore.  Zna on sve.
    Znali ste  i vi, pa ste ipak i progovorili, i žrtvovali jednu ruku, a možda i obe. Znali ste da to što ste nameravali i činilo dobro na kraju opet ispadne zlo i naopako.
 Znala sam i ja. Pa ipak...

Samo smo ljudi.



Нема коментара:

Постави коментар