-Znaš
li zašto sam se oženio baš sa Dobrilom? A mogao sam da biram, nije da nisam.
Znaš li, a?-pita deda na njihovoj zlatnoj svadbi –Jer kad smo moj otac i ja
otišli da vidimo devojku zatekli smo je na vr’ jedne kruške!
Njegov
ponosan i zadivljen pogled upućen njoj i
njeno rumenilo na oborenom, maramom zabrađenom licu u tom trenutku su bili
dokaz da je deda i dalje bio oduševljen Dobrilinom neustrašivošću jer je njega
hvatala vrtoglavica več na drugoj prečki merdevina. Zbog toga je taj „vr’ jedne
kruške“ bio je presudan u odluci da baš
nju dovede u svoj dom.
Na crno-beloj fotografiji sa njihove svadbe
ona nosi belu haljinu, ima pletenice omotane u punđu. Ima čak i minđuše.
Izgleda jedro, zdravo i stameno. Dobrila gleda u objektiv. Pored nje mladoženja,
četiri godine mlađi, sa nepunih osamnaest godina liči na dečaka kome su neki
drugi obukli odelo i stavili preveliku kapu koja mu je pala preko čela. Pala bi
kapa i preko očiju da se nije zadržala na velikim ušima koji su dominantna
nasledna osobina u porodici. Deda gleda u Dobrilu.
U miraz je ponela blagost i dobrotu i dva džaka brašna,
svadbeni poklon njenog dede mlinara koji je vodio brigu o njoj od kada su joj roditelje streljali u ratu. Prekoračivši
prag svoje buduće kuće unela je ljubav, radost i blagostanje. Pričao je često
deda (nikad ona) da su krave bliznile, da je voda izbila iz zemlje nasred
povrtnjaka koji je ona obrađivala i da su na tom mestu iskopali bunar čiji je
nivo vode uvek bio u visini zemlje čak i preko leta. Za sušu i grad nisu znali.
Posed se uvećavao. Sagradila se nova kuća sa dva velika podruma, ogromnom
dnevnom sobom , kuhinjom i dvema spavaćim sobama. Rađale su šljive, rađala je
pšenica, rađala je Dobrila. Tog vrelog avgustvog dana je bremenita kobilkom na
ramenu nosila vodu od bunara do svojih leja žednog i rujnog paradajza kada je osetila bol u krstima. Porodila ju je
svekrva u dnevnoj sobi. Sina je krstila u Manastiru Svetog Nikole pre nego što
je napunio četrdeset dana noseći ga u rukama dok je pešačila strmim putem od
osam kilometara. Zatim je rodila još jednom, pa još jednom.
Deda
nikada nije pričao (nije ni ona) da je ostavio Dobrilu u selu i da je sišao u
grad da bi radio u fabrici. Ostavio je sa troje male dece, bolesnom svekrvom i
prekim svekrom. Ostavio je sa kravama, svinjama, kokoškama, njivama, livadama,
voćnjacima i povrtnjacima. Sa štalama, kazanicama, plevnjama i ambarima.
Stanovao je u gradu i dolazio petkom uveče obučen u odelo noseći u desnoj ruci
akten tašnu, a u levoj mali koferčić sa prljavim košuljama i vešom. Na glavi je
umesto kape tada nosio šešir. Do nedelje bi Dobrila oprala ručno i opeglala
njegove stvari i brižljivo ih sklapala u koferčić. Očetkala bi mu odelo, šešir
i složila kravatu na ofingeru. Izglancala bi mu cipele i spustila ih kraj
ulaznih vrata. Zatim bi odsekla poveliki komad sveže pečenog hleba, zamotala bi
ga u vezenu, belu, uštirkanu krpu i stavila u akten tašnu. On bi joj zauzvrat preko zime unosio razboj u
dnevnu sobu kako ne bi sedela besposlena I Dobrila bi tkala ćilime i krpare. U
predahu bi plela čarape.
Sva
Dobrilina deca su završila velike škole, zaposlila se u gradu, poženila i
poudala. Dočekala je i unuke koje je čuvala i negovala od onog trenutka kad su njihove majke morale
da se vrate poslu. Skidala im je temperaturu, ublažavala kašalj, pravila im
sokove od divljih kupina i mesila pogačice sa sirom. Cupkala ih je u krilu i
uspavljivala ih najlepšim pričama. Vodala ih sa sobom u njivu, kopala, okopavala
i okapavala dok su ona čeprkala po zemlji ili pravila venčiće od poljskog
cveća.
Dobrila
je uspela da ih nauči kako se muzu krave, mesi pravi domaći hleb sa potkvasom,
pravi kisela pita sa hrskavom korom posutom sirom i jajima i kako se siri tek
pomuženo mleko. Uspela je da im pokloni po par kao krv crvenih ćilima i vunenih
dokolenica koji sada traju sklopljeni sa kesicama lavande u njihovim ormanima. Nije stigla da im pokaže kako da
zgotove najukusniji đuveč, kako da oklagijom rasuču kore za pitu savršenog
okruglog oblika kao šestarom nacrtanim niti kako da za Svetog Nikolu naprave
posnu oblandu punjenu mlevenim orasima.
Kada
je Dobrila sahranila svekrvu, pa svekra, potom i muža odbila je da pređe u grad
kod dece. Ostala je da samuje u svojoj
kući, da zasadi po neku stabljiku
povrća, ubere neprskanu jabuku, skuva dve teglice slatka od kupina i belih
trešanja i da na dugačkom stolu postavi ručak samo za sebe. Životinje
je rasprodala, živinu poklonila. Njive i livade dala u napolicu. Plela je vunene čarape za svoju decu i unuke
samo onih pola sata dok je slušala dnevnik na televiziji. Nakon toga bi
isključila televizor. Ćutala je u tišini. Dušom je danula.
Umrla
je na dan Uspenja Presvete Bogorodice.
Dobrila je bila dobra vila.
Svima
osim sebi.
Но Цомент!
ОдговориИзбриши