понедељак, 14. новембар 2016.

PLAVI KRUG

„Beskrajni plavi krug“, a u njemu ti jer si zvezda.
Jer si naučila da spavaš kao zec s jednim otovrenim okom zato što hipoglikemija dolazi prilično nenajavljeno. Jedan aparat ti je uvek kraj uzglavlja, i teglica sa medom, i flašica vode i kockice šećera. Drugi aparat ti je u tašni, i rezervne doze i kesice šećera koje si pokupila po kafićima ispijajući kafu. Bez šećera, naravno.
Oprostila si se od malih, elegatnih tašni jer u njih ne može da stane sve ono što ti je neophodno. Poklonila si ih prijateljicama, zajedno sa cipelama sa visokim potpeticama.Ostavila si samo jedan par crnih salonki koje retko obuvaš. Baš kad moraš.
Ne hodaš više bosa ni po plaži ni po travi. Ne smeš. A voliš da osetiš vlažne niti trave pod tabanima i pesak među prstima. Svako veče studiozno posmatraš svoja stopala dok ih brišeš najmekšim peškirom. Od sečenja noktiju na njima napravila si pravu filozofiju.
Poštuješ šestomesečni plan posete kod endokrinologa, interniste, oftalmologa, neurologa,nefrologa. Dodaj i posetu ginekologu. I stomatologu. Pa nanovo. Između ubaciješ jednomesečnu proveru iz venske krvi, tromesečni presek i redovni odlazak kod svog izabaranog lekara po nove doze.
Izveštila si se da kuvaš zajedno za sve ukućane jer ti je dosadilo spremanje jela u dve šerpe. Praviš torte bez brašna i sa stevijom. Aspartam odavno ne koristiš. Porciju obroka vidiš kao jednačinu. Mozak se navikao prvo da sabere, pomnoži i podeli pa tek onda da dopusti čulima da uživaju. Dezert naravno odbijaš.
Kada ti je dete od dve godine pružilo parče čokolade krišom si ga ispljunula jer nisi imala snage da bilo kome više objašnjavaš da ne smeš.
Uplašiš se mravinjanja po nogama ili rukama. I nasmeješ se od srca kada vidiš da ponekad stvarno bude zalutali mrav.
Svaki dan ti je PMS jer su promene raspoloženja kao na ljuljašci, a ljuljaška je perpetuum mobile.
Zaboravila si kakvog je ukusa tvoje omiljeno gazirano piće.
Razmišljaš o tetovaži sa oznakom svoje bolesti ako ti se nešto desi dok si sama.
Ostavaljaš iza sebe trakice i blaznice od vate kao tragove.
Ne plašiš se više igle.
I najzad si shvatila da dijabetes nije tvoj protivnik u suprotnom uglu ringa.
O, ne! On je tvoj šarmantan i elegantan partner za tango. Dugo ćete vas dvoje plesati jer je za tango potrebno dvoje.

E, baš zato si ti zvezda u tvom beskrajnom plavom krugu!

Нема коментара:

Постави коментар