понедељак, 14. август 2017.

LAVIRINT

    U desnoj ruci  njen mač sa skorelom krvi, u levoj njeno klupko crvenog konca. Plovim svojoj kući. Trebalo bi da sam srećan, vraćam se živ i zdrav, ispunio sam obećanje i ubio čudovište, spasio sve  mladiće i devojke. Trebalo bi da sam srećan. Trebalo bi...
    Ljubila me sva uplakana na ulazu u lavirint, baš tamo gde je trebalo da uđem sam i goloruk. Izdala je sve svoje da bi meni dala ovaj mač da njime ubijem i ovo klupko da joj se vratim. Izaći kao pobednik iz takvog pohoda je lako. Ona me je čuvala.
   Ona? Ona voli bezuslovno.
   Ona? Ona  mi se kune na večnu ljubav.
   Ona? Ona mi veruje.
Na sve njeno sam pljunuo. Na sve sam ostao slep i gluv. Nisam se ni okrenuo da je pogledam usnulu dok sam se krišom, kurvinski  peo na brod i otisnuo na pučinu.  Do sada se već probudila i u neverici luta obalom i doziva me. Čak miljama daleko čujem njene krike i lelek i ne smem da se okrenem.
Ne trebam joj ovakav proklet.
   Jer ubio sam čudovište, ali još uvek je ono živo u meni.
   Jer izašao sam iz lavirinta, ali još uvek živim u njemu.
Molim suđaje da se smiluju nad njom, da ne kleči pred bogovima posramljena, da ih hrabro pogleda u oči, da ustane, da se digne i uzdigne nad sudbinom grešnice. Ona je samo žena koja voli slepo i poslušno  spremna da sve podredi toj ljubavi:  da sve žrtvuje, da sebe žrtvuje.
  Da sve izda.
  Da sebe izda.
  Zarad mene.
Na jarbolu se vijori crna zastava.
 Na sve njeno sam pljunuo.

 Na sve sam ostao slep i gluv.