недеља, 5. март 2017.

PROLEĆNO ČIŠĆENJE


  Evo ga najzad! Miriše u vazduhu, posle duge zime i kratkih dana i malo sunca, evo ga.
Vreme je.
  Nakupilo se mnogo nepotrebnih stvari po fijokama, sve po principu ’Neka, zatrebaće.’ Ma kako da ne! Bacam sve ljude koji mi stoje u tim fijokama i opterećuju me svojim prisustvom i svojim postojanjem. Prašnjavi, suvi, čamotni. Nit koriste oni meni nit ja njima. Zauzimaju mi mesto za one divne, nasmejane  i optimistične.
  Po ćoškovima  na podu  se valjaju ’mace’. Teške i niske misli upetljavaj me u  u svoju  prošlost. Toliko su teške da ne mogu da dišem od njih, pritiskaju mi pluća, pune ih svojom nečistotom i učmalošću, guše me, dave me. Umesto njih želim vesele i  šarene ideje. Nove.
  Paukove mreže vise sa plafona. Na prvi pogled mi se sviđa njiihov oblik, preciznost pletenja i gracioznost. Razmišljam da ih ostavim, ali onda ih pogledam još jednom i shvatim da mogu samo da se upetljam u  njih, da me zarobe, a onda da mi kap po kap isisaju svu vrelu krv. Ne, hvala. Radije bih pčelice i bubamare.
  U predsoblju vise teški kaputi, jakne, šalevi, rukavice i kape.  Kad ih obučem pokrivaju mi celo telo. Ne vidim se od njih. Od njihove težine  ramena mi se često povijaju, bockaju mi kožu koja je željna sunca i svežine. Na tim čivilucima mi treba jedna  crvena, cvetna, lepršava haljinica sa bratelama, da ogolim i ramena i kolena. E, baš mi to treba!
  Cipelarnik pun cokula i zimskih čizama, blatnjavih i natopljenih lapavicom i solju. Teško koračam i vučem noge kao starica. Kolena mi kleckaju. Mogu da ih mažem i glancam doveka, ostaće nezgrapne, ružne i crne. Obuvam sandale sa kaiščićem i sa štiklom, da budem viša, elegantnija, i odmah postajem lakonoga.
  Na krevetu beli  i meki  jorgan punjen perjem. Grejao me cele zime. Umotavala sam se u njega, u njegovu mekoću i sigurnost da neću do jutra da ozebem. Ali sada ga noću bacam sa sebe,  pretoplo mi je, znojim se. Ne prija više. Kupiću lagan, nežni, svileni prekrivač, sa jednim velikim suncem koje se smeje i namiguje, baš onakvim kako ga deca crtaju.
  Na najvišim policama su  drage knjige i jedna kutija. Obrisaću prašinu sa knjiga i zameniću im mesta sa ovima koje su mi uvek na dohvat ruke. Da ih čitam ponovo, da uživam u njima, da se podsetim lepih predela, ljudi i događaja koje postoje samo u sećanju.

  Kutiju samo pažljivo obrišem, pomilujem i vratim na mesto. Da postoji još jedna polica više, verovatno bih je tamo popela. Nju ne otvaram. Znam njen sadržaj, znam šta je unutra do najsitnijih detalja, ali ne smem da podignem poklopac. 
  Moja Pandorina kutija čeka neko novo proleće.